Caută

Istoria vesela a clownului


Vine #Weekend-ul și urmează din nou să ieșim în centru Timișoarei să aducem un strop de veselie oamenilor, de obicei ne găsești cu tot felul de personaje colorate, cel mai simbolic personaj din Echipa Veselă e #Clown-ul și am vrut ca acest articol să fie despre povestea lui, nu a unui clown anume, ci a conceptului în sine!

Când vine vorba de personajul nostru îmbrăcat colorat și cu machiaj vesel, îl găsim de obicei la petreceri de copii, chiar și în circ sau filme, dar putină lume știe care este defapt începutul acestui personaj și ce anume semnifică, în următorul articol noi o să prezentăm câteva momente cheie în istoria acestui personaj.
Știai că există o legătura intre Clowni și Egiptul antic?

Nu? Ei bine, cea mai veche dovadă documentată a apariției unui Clown (cu o denumire diferită dar concept similar) a fost găsită în #Egiptul antic 2500 I.H.

Alte dovezi au continuat să apară în anticile societăți Grecești și Romane urmând să evolueze o categorie noua de animator în evul mediu: bufonul, iar mai târziu Harlequin-ul.

Originea lor din Egiptul antic poate explica și motivul pentru care aveau un machiaj asa de diferit, pentru Egipteni, conceptul frumosului era foarte important iar în unele cazuri avea și o semnificație spirituală, în cazul clownului scopul acestuia fiind să scoată la iveală adevăratele emoții ale oamenilor.Au fost prezenți și la construirea marelui zid din China!Da, ai citit bine! (și eu am fost surprins când am citit) Chiar la curtea imperială din dinastia Zhou. Un om pe nume Yu Sze, a fost Clown (Bufon) în slujba lui Ch’in Shih Huang-ti (el a fost responsabil pentru construirea marelui zid).

Indiferent unde în lume au apărut și sau răspândit scopul era mereu același de a aduce veselie oamenilor.


Clownul și teatrul.

Stiai că unul din primele momente în care a fost folosit cuvântul “Clown” era într-o piesă scrisă de William Shakespeare “Tragedie în comedie”? Pana în acel moment, termenul de Clown încă nu era atribuit meseriei respective (mulțumim Shakespeare!)


O scurtă istorie veselaCum zice și titlul, am încercat pe cât posibil să țin acest articol scurt și informativ, noi am considerat că e important să știm de unde am pornit ca să ajungem să fim activi în Timișoara timp de peste 10 ani și chiar mai interesant, să ne gândim unde o să ajungem in viitor, acum animatorii Echipei Vesele nu se mai limitează doar la costumul de clown, pot fi orice personaj fictiv: Moș Crăciun, Darth Vader, Scooby Doo, Prințese, etc.

Ce va fii mereu constat e ca totul începe cu acel individ, care a vrut să fie diferit și să aducă #veselie celor din jur.
Dacă ți-a plăcut acest articol ne poți lasă un like și ne poți ajuta cu o distribuire, dacă ești interesat de acest job poți oricând să intri în contact cu noi pe pagina de Facebook Echipa Vesela sau pe www.echipavesela84.ro.

Referinta:

www.clownbluey.co.uk/more-info/clown-history

en.wikipedia.org/wiki/Clown

36 afișare0 comentariu